kreikkalainen oregano

By | 4 joulukuun, 2023
Kreikkalainen oregano

Kreikkalainen oregano

Kreikkalainen oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum) on erittäin aromikas yrtti, jota käytetään laajasti italialaisessa, kreikkalaisessa ja Välimeren keittiössä. Sitä käytetään niin tuoreena, kuivattuna kuin öljynäkin, ja sillä on lukuisia terveysvaikutuksia.

Historia

Oregano on peräisin Välimeren alueelta ja sitä on käytetty jo antiikin ajoista lähtien ruoanlaitossa ja lääkinnällisiin tarkoituksiin. Kreikkalainen oregano tunnetaan erityisesti voimakkaasta maustaan ja se onkin yksi suosituimmista oreganon lajikkeista maailmassa.

Käyttötarkoitukset

Kreikkalaista oreganoa käytetään laajasti erilaisissa ruoissa, kuten pastakastikkeissa, pizzoissa, salaatteissa ja marinadeissa. Sen voimakas maku antaa ruoalle syvyyttä ja herkullista makua. Lisäksi oreganoa käytetään luonnollisena lääkkeenä esimerkiksi ruoansulatusongelmiin, flunssaan ja tulehduksiin.

Kasvatus

Kreikkalainen oregano viihtyy aurinkoisella paikalla ja kuivassa, hyvin valutetussa maassa. Se on helppohoitoinen yrtti, ja sitä voi kasvattaa myös ruukuissa tai kasvimaalla. Oreganon lehdet voi kerätä säännöllisesti ja kuivattaa myöhempää käyttöä varten.

Johtopäätökset

Kreikkalainen oregano on herkullinen ja monikäyttöinen yrtti, joka tuo makua ja terveyshyötyjä ruokiin ja juomiin. Sen kasvatus on helppoa, ja se sopii mainiosti niin aloitteleville puutarhureille kuin kokeneemmillekin. Oreganoa kannattaa ehdottomasti kokeilla niin ruoanlaitossa kuin terveyden ylläpitämisessä.

UKK

Mistä voin ostaa kreikkalaista oreganoa?

Kreikkalaisen oreganon siemeniä ja taimia voi ostaa puutarhaliikkeistä ja verkkokaupoista. Kuivattua oreganoa löytyy ruokakaupoista ja maustekaupoista.

Kuinka kreikkalaista oreganoa tulisi säilyttää?

Kuivattu oregano säilyy parhaiten ilmatiiviissä astiassa viileässä ja pimeässä paikassa. Tuore oregano säilyy jääkaapissa kosteassa talouspaperissa käärittynä useita päiviä.

Voiko oreganoa käyttää lääkinnällisesti?

Kyllä, oreganoa käytetään luontaishoidossa esimerkiksi teeksi uutettuna flunssan ja ruoansulatusongelmien hoidossa. Sitä on myös saatavilla ravintolisänä kapseleina.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *