Projektinhallintasuunnitelma – mihin työnjakorakenne pitäisi lopettaa?

By | 21 maaliskuun, 2024

Työnjakorakenne (WBS) jakaa projektin yksittäisiin elementteihin. Se on projektisuunnitelmasi perusta. PMBOK-oppaassa WBS määritellään seuraavasti: ”Projektin osien suoritteisiin suuntautunut ryhmittely, joka organisoi ja määrittelee projektin kokonaislaajuuden.” Työt, jotka eivät sisälly WBS:ään, katsotaan projektin laajuuden ulkopuolisiksi. WBS auttaa projektipäälliköitä muun muassa laajuuden suunnittelussa, kustannusarviossa, riskianalyysissä ja aikatauluanalyysissä. Purkaminen on tärkeä tekniikka, jota käytetään WBS:n luomisessa. Liian rakeinen purkaminen voi kuitenkin johtaa siihen, että työ lisääntyy ilman, että projektille saadaan paljon lisäarvoa.

Tarkastellaanpa yhtä skenaariota. Oletetaan, että yrityksesi käyttää asiakkaita laskuttaessaan kaupallisia COT-tuotteita (commercial off-the-shelf). Tiedät luultavasti, mitä COT-tuote tarkoittaa: se on kaupallinen tuote, joka on jo valmistettu ja valmis käytettäväksi yrityksessäsi. Esimerkiksi MS Office on Microsoft Corporationin COT-tuote. Osastosi käyttämä COT-tuote on ainutlaatuinen, ja ohjelmistokehittäjiä ja -testaajia, jotka osaavat tehdä ohjelmistokehitystä, on hyvin vähän. Lisäksi yrityksen ennusteiden mukaan työtä on tehtävä enemmän seuraavien kolmen vuoden aikana, joten ihmisiä tarvitaan lisää. Pomosi on pyytänyt sinua laatimaan projektisuunnitelman, jonka avulla voit kouluttaa 25 sisäistä resurssia tämän COT-tuotteen ohjelmistokehitykseen 120 päivän kuluessa, jotta projektin vaatimukset täyttyvät. Alla on lueteltu joitakin tämän projektin keskeisiä tehtäviä.

1 COT-koulutussuunnitelma

1.1 Hankesuunnitelma

1.1.1 Määritetään lyhyt luettelo kehitys- ja testausehdokkaista.

1.1.2 Viimeistellään koulutustapa.

1.1.3 Yksityiskohtaisen koulutussuunnitelman laatiminen

1.1.4 Kehitä tapaustutkimuksia tiimiäsi varten.

1.1.5 Luo tiimillesi täydellinen ympäristö.

1.1.6 Kehitä prosessi kehittäjien tuotosten laadun tarkistamista varten.

1.1.7 Kehitetään prosessi testaajien tuotosten laadun arviointia varten.

1.1.8 Järjestä projektin aloituskokous.

1.2 Projektin toteuttaminen

1.2.1 Integroitu koulutus sekä kehittäjille että testaajille

1.2.1.1 Koulutusaihe 1

1.2.1.2 Koulutusaihe 21.2.2 Kehittäjien erityiskoulutus

1.2.2.1 Koulutusaihe 1

1.2.2.2 Koulutusaihe 21.2.3 Erityiskoulutus testaajille

1.2.3.1 Koulutusaihe 1

1.2.3.2 Koulutusaihe 21.2.4 Tapaustutkimuksen suorittaminen

1.2.5 Loppukoe

Luulen, että eri yritykset käyttävät erilaisia lähestymistapoja. Tarkastellaan nyt WBS:ää analyyttisestä näkökulmasta. Löydätkö kaikissa niistä yhteisen säikeen? Jos et löydä, kerron sen nyt. Yhteinen säie on se, että jokainen tehtävä voidaan osoittaa yksilölle tai tiimille ja että tehtävään liittyvät kustannukset voidaan mitata tarkasti. Kustannukset voidaan määrittää yksinkertaisella kaavalla. Kerro tehtävän kesto resurssien määrällä ja kerro se jollakin summalla, niin saat tietyn tehtävän kustannukset. Tätä nyrkkisääntöä käytän WBS:ää purkaessani, ja toivon, että useimmat johtajat käyttävät samanlaista lähestymistapaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *