Projektityön neljä tärkeintä tekijää

By | 23 maaliskuun, 2024

Viime vuosikymmeninä liiketoimintaympäristö on muuttunut valtavasti. Organisaatiot ovat toteuttaneet lukuisia hankkeita kilpaillakseen globaalissa mittakaavassa. Hankkeiden tehokkaaseen hallintaan käytetään monia tunnettuja projektinhallintavälineitä, kuten Microsoft Projectia, PRINCE2:ta jne. Markkinoilla on saatavilla erilaisia projektiyhteistyövälineitä, kuten Teambox, Basecamp jne., joiden avulla projekteja voidaan hallita helposti.

Kaikki organisaatiot eivät ole samanlaisia – yhdessä organisaatiossa saatetaan toteuttaa joukko projekteja ja toisessa organisaatiossa taas täysin erilaisia projekteja. Jos haluat tietää, miksi organisaatio toteuttaa jonkin hankkeen, sinun on ymmärrettävä, mikä sitä alun perin motivoi toteuttamaan sen.

Tämä johtaa yksinkertaiseen kysymykseen. Mitkä ovat ajurit? Se on kysymys, joka on esitettävä ja johon on vastattava, koska se on erittäin tärkeä ja arvokas kysymys. Varhaiset johtamiskirjailijat ehdottivat, että sana ”ajuri” on kuvaava, mitattavissa oleva perustelu, jota käytetään jonkin asian tukemiseen. Liiketoiminnan näkökulmasta tuo asia voi olla liiketoimintavisiosi. Olen varma, että useimmat teistä käyttävät matkustaessaan julkista liikennettä, jossa kuljettaja valvoo ja ohjaa bussin liikkumista. Vastaavasti liiketoiminnan kuljettaja ohjaa organisaation liiketoimintaa. Organisaatiot laativat strategioita ajureiden pohjalta, kehittävät strategiaan perustuvia ohjelmia ja toteuttavat sarjan hankkeita strategian toteuttamiseksi. Uskon, että alla olevat ajurit ovat tärkeimpiä ajureita, joita ilman organisaatio ei voi olla kestävä.

Uusien tuotteiden ja palvelujen käyttöönotto: Tämä on yksi tärkeimmistä hankkeiden ajureista. Se on itsestään selvä, esimerkiksi autoyhtiöt aloittivat dieselmoottoriautoilla, sitten bensiinimoottoriautoilla, ja nyt ne ottavat käyttöön hybridiautoja. Ne ottavat myös aika ajoin käyttöön uusia ominaisuuksia täyttääkseen asiakkaiden odotukset. Ilman tätä ajuria useimmat organisaatiot eivät pystyisi selviytymään nykyisessä liiketoimintaympäristössä.

Organisaation strategian tukeminen: Strategia ei ole mitään muuta kuin organisaation suunta pitkällä aikavälillä. Otetaan yksinkertainen esimerkki: yritys nimeltä ”ABC International”, joka toimii media- ja viihdeteollisuudessa Berliinissä, Saksassa, haluaa laajentaa liiketoimintaansa. Yritys haluaa valloittaa koko Yhdysvaltojen markkinat kolmen vuoden kuluessa. Se aikoo toteuttaa monia hankkeita saavuttaakseen tämän tavoitteen. Voit kartoittaa esimerkin ja organisaation toteuttamat hankkeet, jotta ymmärrät tämän ajurin merkityksen.

Uusimman tietotekniikkatuotteen käyttöönotto: Tässä viitataan samaan esimerkkiin kuin edellä. Oletetaan, että sama ABC International -yritys on käsitellyt asiakaskyselyitä asiakaspalvelijoiden avulla. Johto on päättänyt käyttää uusinta tietotekniikkatuotetta, ”interaktiivista puhevastausta (IVR)”, joka auttaa heitä käsittelemään asiakaskyselyitä. Nyt voitte kuvitella, kuinka tärkeä tämä ajuri on organisaatiolle.

Lakisääteisten vaatimusten toteuttaminen: Tämä on itsestään selvää. Hallitus voi esimerkiksi vaatia jossakin maassa toimivia rahoituslaitoksia ilmoittamaan rahanpesun torjunnasta vastaaville valvontaviranomaisille, jos joku nostaa pankista yli tietyn summan. Organisaatiot toteuttavat vastaavia hankkeita täyttääkseen oikeudelliset vaatimukset.

Mielestäni mikä tahansa hanke, johon mikä tahansa organisaatio ryhtyy, voidaan luokitella edellä mainittuihin luokkiin. Jos mieleesi tulee muita keskeisiä ajureita, kerro niistä kommenteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *