Rikkihapon valmistus, käsittely ja varastointi

By | 12 maaliskuun, 2024

Rikkihappo, jota kutsutaan myös Oil Of Vitrioliksi tai vetysulfaattiakkuhapoksi, on paksu, väritön, öljyinen, syövyttävä neste, joka liukenee veteen. Vahva erittäin syövyttävä mineraalihappo, se on keskeinen ainesosa kemianteollisuudessa, jota käytetään mineraalien käsittelyssä, lannoitteiden valmistuksessa, öljynjalostuksessa, jäteveden käsittelyssä ja kemiallisessa synteesissä. Kemiallisella kaavalla H2SO4 merkitty rikkihappo on erittäin syövyttävää ja sitä on käsiteltävä varoen.

Kemiallisesti tämä happo voidaan tiivistää seuraavasti:

Molekyylikaava – (H2SO4)

Moolimassa – (98,079 g/mol)

Ulkonäkö – (kirkas, väritön, hajuton neste)

Tiheys – (1,84 g/cm3, neste)

Sulamispiste – (10 °C, 283 K, 50 °F)

Kiehumispiste – (337 °C, 610 K, 639 °F)

Liukoisuus veteen – (sekoittuva)

Happamuus (pKa) – (-3, 1,99)

Viskositeetti – (26,7 cP (20 °C))

Löytyi sisään

Auton akku

Jotkut pesuaineet

Kemialliset sotatarvikkeet

Jotkut lannoitteet

Jotkut wc-kulhojen puhdistusaineet

Valmistautuminen

Rikkihappoa valmistetaan kahdella päämenetelmällä:

Lyijykammioprosessi: Teollinen prosessi, sitä käytettiin 1700-luvulla suuriin määriin. Prosessissa käytetään rikki- ja kaliumnitraattia, joka sytytetään lyijylevyllä päällystetyssä huoneessa ja lattia peitetään vedellä. Kaliumnitraatti hapettavana aineena hapettaa rikin rikkitrioksidiksi, joka reagoi veden kanssa muodostaen rikkihappoa.

Kontaktiprosessi: käytetty nykyaikana, koostuu neljästä vaiheesta ja käyttää vanadiinioksidia katalysaattorina. Ensin rikki yhdistetään happeen, joka johdetaan happiylimäärään vanadiinioksidikatalyytin läsnä ollessa. Näin muodostunut rikkitrioksidi on rikkihappoa, josta saadaan dirikkihappoa, jota käsitellään vedellä erittäin väkeväksi rikkihapoksi.

Mahdolliset terveysriskit

Silmät: Silmäaltistus aiheuttaa silmien palovammoja, ja pitkäaikainen altistuminen aiheuttaa myös kemiallista sidekalvotulehdusta ja sarveiskalvovaurioita.

Iho: Rikkihappo on erittäin syövyttävää ja ihokosketus voi aiheuttaa vakavaa ihoärsytystä, ihon palovammoja ja ihotulehdusta. Rikkihapon aiheuttamat palovammat ovat mahdollisesti vakavampia kuin muista vastaavista vahvoista hapoista, koska se ei aiheuta vain kemiallisia palovammoja, vaan myös toissijaisia ​​lämpöpalovammoja, jotka voivat aiheuttaa ylimääräisiä kudosvaurioita veden kanssa tapahtuvasta reaktiosta vapautuvan lämmön vuoksi.

Hengitys: Hiukkasten hengittäminen on erittäin myrkyllistä ja voi aiheuttaa vakavaa hengitysteiden ärsytystä tai kemiallisia palovammoja. Oireita ovat kurkkukipu, yskä, hengenahdistus ja viivästynyt keuhkopöhö. Suurina pitoisuuksina hengittäminen voi myös johtaa keskushermoston lamaantumiseen ja tukehtumiseen.

Nieleminen: Yhdisteen nieleminen voi aiheuttaa ärsytystä ja pysyviä vaurioita ruoansulatuskanavassa. Suurten määrien nieleminen voi aiheuttaa ruoansulatuskanavan perforaatiota ja vakavia maha-suolikanavan palovammoja ja voi olla hengenvaarallista.

Krooninen: Pitkäaikainen tai toistuva hengittäminen voi aiheuttaa munuais- ja keuhkovaurioita. Pitkäaikainen tai toistuva ihokosketus voi aiheuttaa ihotulehduksen. Pitkäaikainen tai toistuva hengittäminen voi aiheuttaa nenäverenvuotoa, nenän tukkoisuutta, hampaiden eroosiota, nenän väliseinän perforaatiota, rintakipua ja keuhkoputkentulehdusta. Pitkäaikainen tai toistuva silmäkosketus voi aiheuttaa sidekalvotulehduksen. Saattaa aiheuttaa vaikutuksia sikiöön. Se voi aiheuttaa syöpää ihmisillä. Vaikutukset voivat viivästyä. Laboratoriokokeet ovat johtaneet mutageenisiin vaikutuksiin. Se voi aiheuttaa kaavamaisia ​​sydänvaurioita.

Käsittely ja varastointi

Käsittely: Yhdiste vaatii asianmukaista käsittelyä, koska sääntelemättömällä kosketuksella voi olla haitallisia vaikutuksia kehon elintärkeisiin elimiin. Vältä höyryjen ja höyryjen hengittämistä ja käytä kemikaaleja kestäviä vaatteita, sopivia naamioita, suojalaseja ja käsineitä. Pese kädet ja saastuneet vaatteet huolellisesti kompostin käsittelyn jälkeen.

Varastointi: Suojattava suoralta lämmöltä tai auringonvalolta viileässä ja hyvin ilmastoidussa paikassa tai suljetussa järjestelmässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *