Tutustu merirosvoukseen ja turvatoimiin

By | 14 huhtikuun, 2024

Kansainvälisen merenkulkuviraston merirosvouksesta raportoivan keskuksen uutisten mukaan merirosvous on kasvava huolenaihe monissa maissa, ja se on ollut hyvin vahvasti esillä uutisissa erityisesti viime vuosina.

Vielä vuonna 2008 merirosvot ovat toimineet Somalian rannikon edustalla, ja merkittävin tapahtuma tuona aikana oli Somalian kapinallisten suorittama venäläisen säiliöaluksen ja öljyä kuljettaneen supertankkerin kaappaus.

Edellä mainittu tapaus ei kuitenkaan herättänyt suurta kansainvälistä huomiota. Loppuvuodesta 2009 yli tusina maata ympäri maailmaa lähetti merivoimia Adeninlahdelle torjumaan merirosvouksen ongelmaa. Yhdistyneet Kansakunnat hyväksyi tänä aikana neljä tärkeää päätöslauselmaa merirosvouksen torjunnasta.

Vuonna 2009 Yhdysvaltain laivasto otti kiinni yhden somalimerirosvon ja tappoi kolme muuta operaatiossa, jonka tarkoituksena oli pelastaa somalimerirosvojen panttivangiksi joutunut laivan kapteeni. Somalimerirosvot toimivat yleensä neljällä tärkeällä alueella. Nämä ovat

– Nigeria ja Guineanlahti lähellä Nigerjoen suistoa.

– Adeninlahti, joka sijaitsee Somaliassa ja Punaisenmeren eteläpuolella.

– Malakan salmi, Malesian ja Indonesian välillä.

– Intian niemimaa, Sri Lankan ja Intian välillä.

Somalialaisten merirosvojen tekemien merikaappausten, panttivankien ottamisen ja murhien lisääntymisen vuoksi aluksille ja säiliöaluksille on tullut pakolliseksi vaatimus ottaa merirosvousvakuutus niiden ollessa merellä. Useat vakuutusyhtiöt myöntävätkin nykyään vakuutuksia merirosvouksen varalta.

Vuosien mittaan yhä useammat meriturvallisuusyhtiöt ovat ottaneet käyttöön merirosvouksen vastaisen vakuutuksen ja monia muita siihen liittyviä vakuutuksia auttaakseen mahdollisimman monin tavoin. Somalian merirosvousongelman ratkaisemiseksi merenkulun turvallisuusyhtiöt ovat suunnitelleet erilaisia pakollisia kursseja, jotka auttavat merenkulkijoita tarvittaessa taistelemaan merirosvoja vastaan.

On olemassa erilaisia kursseja, jotka liittyvät kaappaus- ja lunnasvaatimusten käsittelyyn. Merenkulun turvallisuusyritykset toimittavat kaikille jäsenilleen ajoittain ajantasaisimmat merenkulun uutiset. Näin merenkulkijat voivat valmistautua ja välttää tulevat vaarat merellä ollessaan. Nämä yritykset tarjoavat jäsenilleen myös merenkulkuohjelmistoja, jotka auttavat heitä jäljittämään merirosvolaivoja etäältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *